Beleidsplan

From WaiWiki
Revision as of 11:17, 31 January 2017 by Oscar (talk | contribs) (Wat grammaticale correcties.)

Stichting EcoSan Ghana Beleidsplan 2017

Het doel van de stichting (KvK #7433316; RSIN #856987682) is het bouwen van composterende toiletten en waterputten op het platteland in Ghana om daar de watervoorziening te verbeteren.

We zijn in 2016 reeds begonnen met het slaan van waterputten in twee dorpjes nabij Dunkwa-On-Offin: Tekyekrom en Modaso. Ter voltooing van de waterputten hebben we in 2016 ook pijpen (voor het in stand houden van de putten) en op zonne-energie werkende waterpompen besteld. De bedoeling is dat in de laatste week van januari 2017 beginnen met het installeren van de pijpen. Daarna is het wachten op de aankomst van de pompen. Hopelijk kunnen we die in maart 2017 gaan installeren. Daarna, in april of mei 2017, zullen we van start gaan met de bouw van een composterend toilet in Modaso, achter dezelfde school waar we reeds aan de voorzijde een waterput geslagen hebben. Hopelijk kunnen we dat in 2017 afronden.

Het Geld

Tot nu toe is de voor-financiering van de lopende projecten gedaan met geld uit onze eigen zakken. Middels het voorleggen van succesvolle projecten aan bedrijven hopen we ook enkele bedrijven zo ver krijgen om een steentje bij te dragen.

De kosten voor het slaan van waterputten is direct afhankelijk van hoe diep het grondwater zit, en heeft tot nu toe 300 tot 1000 euro per put bedraagd. Ook de kosten van de pijpen zijn sterk afhankelijk van de diepte van de put; ongeveer 56 tot 140 euro per put. De pompen zijn nog niet geimporteerd, maar we schatten dat uiteindelijk de totale kosten op ongeveer 1000 euro per pomp uit zullen komen. Daarnaast is er nog een polytank nodig, a 400 euro. Een totaal van gemiddeld 2000 euro per waterput moet derhalve mogelijk zijn. De kostenopbouw wordt uitgesplitst en toegelicht.

De bestuurders krijgen geen salaris. Ook krijgen de bestuurders geen enkele onkostenvergoeding. De lokale manager (Nicholas Ofori-Atta) krijgt ook geen salaris of onkostenvergoeding. Alleen aan het bouwen van de waterputten en toiletten zelf wordt geld uitgegeven. (lokale arbeiders, materiaalkosten)

Locaties

Toestemming krijgen voor het bouwen van toiletten is een heel gedoe in Ghana, daar er allerlei belangen en posities meespelen. We beginnen derhalve in gebieden waar we welwillende contacten opgebouwd hebben. Voor ons tot nu toe het meest toegankelijk is het distrikt Upper Denkyira East (met Modaso en Tekyekrom), gevolgd door de distrikten Atiwa en Fanteakwa.