Beleidsplan

From WaiWiki

Stichting Ecosan Ghana

- Het werk wat de instelling doet: Boren van waterputten en het aanleggen van waterreinigingsinstallatie in Ghana en Mozambique

- De manier waarop de stichting geld werft: Het werven van donaties van bedrijven en particulieren

- De manier waarop de stichting het geld beheerd: Het geld wordt beheerd door het bestuur, dat verantwoordelijk is voor het selecteren van projecten; waar we het meeste impact kunnen hebben. Met name in gebieden waar er geen waterleiding is, of waar sprake is van grondwater verontreiniging.

- De manier waarop het geld wordt uitgegeven: Het bestuur selecteert lokale vertegenwoordigers die getest worden op hun betrouwbaarheid, waarna ze de verantwoordelijkheid krijgen over een klein project. Na afronding van het project komt een bestuurslid het resultaat en de uitvoering controleren. Bij een goed resultaat krijgt de lokale vertegenwoordiger geld beschikbaar voor een volgend project.

.

Beleidsplan 2017

Het doel van de stichting (KvK #7433316; RSIN #856987682) is het bouwen van composterende toiletten en waterputten op het platteland in Ghana om daar de watervoorziening te verbeteren.

We zijn in 2016 reeds begonnen met het slaan van waterputten in twee dorpjes nabij Dunkwa-On-Offin: Tekyekrom en Modaso. Ter voltooing van de waterputten hebben we in 2016 ook pijpen (voor het in stand houden van de putten) en op zonne-energie werkende waterpompen besteld. De bedoeling is dat in de laatste week van januari 2017 beginnen met het installeren van de pijpen. Daarna is het wachten op de aankomst van de pompen. Hopelijk kunnen we die in maart 2017 gaan installeren. Daarna, in april of mei 2017, zullen we van start gaan met de bouw van een composterend toilet in Modaso, achter dezelfde school waar we reeds aan de voorzijde een waterput geslagen hebben. Hopelijk kunnen we dat in 2017 afronden.

Het Geld

Tot nu toe is de voor-financiering van de lopende projecten gedaan met geld uit onze eigen zakken. Middels het voorleggen van succesvolle projecten aan bedrijven hopen we ook enkele bedrijven zo ver krijgen om een steentje bij te dragen.

De kosten voor het slaan van waterputten hangen samen met hoe diep het grondwater zit. De kosten van de pijpen zijn sterk afhankelijk van de diepte van de put; ongeveer 56 tot 140 euro per put. De pompen zijn nog niet geimporteerd, maar we schatten dat uiteindelijk de totale kosten op ongeveer 1000 euro per pomp uit zullen komen. Daarnaast is er nog een polytank nodig, a 400 euro. De kostenopbouw wordt uitgesplitst en toegelicht.

De bestuurders krijgen geen salaris. Ook krijgen de bestuurders geen enkele onkostenvergoeding. De lokale manager (Nicholas Ofori-Atta) krijgt ook geen salaris of onkostenvergoeding. Alleen aan het bouwen van de waterputten en toiletten zelf wordt geld uitgegeven. (aanschaf, import, vervoer, materiaalkosten)

Locaties

Toestemming krijgen voor het bouwen van toiletten is een heel gedoe in Ghana, daar er allerlei belangen en posities meespelen. We beginnen derhalve in gebieden waar we welwillende contacten opgebouwd hebben. Voor ons tot nu toe het meest toegankelijk is het distrikt Upper Denkyira East (met Modaso en Tekyekrom), gevolgd door de distrikten Atiwa en Fanteakwa.

.

Beleidsplan 2018

In Modaso zijn we er in geslaagd om een waterpomp te installeren. In Tekyekrom is dit niet gelukt; de plaatselijke koningin had besloten het ter beschikking gestelde land toch te verkopen, en weigerde ander land ter beschikking te stellen. We trekken ons derhalve terug uit Tekyekrom. In 2017 zijn we er pas aan het eind van het jaar in geslaagd om een vergunnning te krijgen voor het bouwen van een composterend toilet in Modaso. Met de bouw daarvan gaan we in 2018 van start, en hopelijk kunnen we dit in 2018 ook afronden.

Geld

In 2017 hebben we een donatie ontvangen van 7025 euro, waarmee we het grootste gedeelte van de kosten kunnen dekken. De rest wordt vooralsnog uit eigen zak voorgeschoten. De kosten per pomp bleken uiteindelijk 556 euro te bedragen.

.

Beleidsplan 2019

In Modaso hadden we de garantie nodig dat de grond waar wij op bouwen niet opgeeist kan worden voor andere doeleinden. Pas eind 2018 waren die papieren door het hooggerecht opgesteld. Nu wachten we nog op de benodigde handtekeningen. Ons is beloofd dat dit in de eerste maanden van 2019 afgerond zal worden. Het fundament voor het composterende toilet is inmiddels klaar. Voortzetting van de bouw zal beginnen nadat ook die papieren compleet zijn. In 2018 hebben we donaties ontvangen ter waarde van 2000 en 4344 euro. In 2019 gaan we dat geld gebruiken om de pickup truck af te betalen en om cement en grind te kopen voor het beton.

Geld

Enkele grote donaties zijn afkomstig van bedrijven, en een reeks kleinere donaties van particulieren. Bestuurslid Thijs Klompmaker doneert maandelijks een contractueel vastgelegd vast bedrag. Overheadkosten worden door de 3 bestuursleden gedoneerd. Boekhouderskantoor Van Hall Zes uit Amsterdam heeft de boekhouding van 2016 en 2017 voor ons verzorgd zonder hiervoor kosten in rekening te brengen. Robert Hoogendoorn heeft als vrijwilliger de jaarrekening van 2018 voorbereid.

.

Beleidsplan 2020

De papieren voor Modaso zijn (eind 2019...) eindelijk gereed, en we kunnen nu met de bovengrondse bouw verder. Om niet teveel tijd te verliezen waren we in 2019 al vast begonnen met de fundamenten voor toiletten op 2 nieuwe, nabije lokaties: Kwameprekrom en Abrobuasen. Hopelijk kunnen we ook deze toiletten in 2020 afbouwen. In Kwameprekrom is het grondwater besmet gebleken met fecale bacterien, wat de hoge lokale kindersterfte kan verklaren. Als oplossing hiervoor hadden wij besloten tot de bouw van een spirulina raceway, waarin het opgepompte water gezuiverd kan worden door spirulina. Dit laatste project is reeds in een vergevorderd stadium, en we zullen dit in 2020 zeker af kunnen ronden.

.

Beleidsplan 2021

Na het voltooien van de spirulina raceway als waterzuiveringsinstallatie bleek dat het systeem goed werkt. Het systeem zuivert niet alleen, maar werkt ook preventief. Een deel van de menselijke ontlasting en kippenmest in Kwameprekrom vervuild nu niet langer het grondwater, en dient nu in plaats daarvan als voedingsbron voor de groei van spirulina, dat gebruikt wordt als visvoer door de plaatselijke viskweker. Wij zijn nu door vertegenwoordigers van diverse dorpjes gevraagd om ook daar een waterzuiveringsinstallatie te komen bouwen. Ook is er belangstelling vanuit Mozambique en Tanzania. Een team van vijf vrijwilligers uit Manhica, Mozambique heeft zich reeds aangemeld om de benodigde arbeid te verrichten.

.

Beleidsplan 2022

Middels een reeks van grondwatertesten zijn er achter gekomen dat de vervuiling van grondwater in Ghana weider verbrijd is dan voorheen aangenomen. Dit is wellicht toe te schrijven aan een nieuw type van opvang van het afvalwater. Voorheen werd er bij de bouw van een stenen huis ook een rioolput aangelegd; de zogenaamde "manhole", bestaande uit een betonnen kelderput die regelmatig geleegd moest worden. Tegenwoordig wordt hierop bezuinigd door een zogeheten "degrading" systeem te gebruiken. Hierbij wordt er alleen een gat gegraven waarbij een laag houtskool voor de 'ontsmetting' moet zorgen en het afvalwater daarna in de grond weg lekt. Het is goed mogelijk dat dit tot een hogere graad voor grondwater besmetting leidt. Hiermee rekening houdende, moeten we onze aandacht wellicht meer richten op het voorzien van water voor de landbouw dan als drinkwater. We gaan dit jaar op zoek naar droge landbouwgebieden met een grote vraag naar water voor de gewassen. In Mozambique gaan we vooral bezig zijn met het voorbereiden van land voor het reinigen van 'manhole water'.

.

Beleidsplan 2023

In de kustregio van Ghana in de regio van Cape Coast zijn in de buurt van het dorpje Mankesim heuvelachtige landbouwgebieden die erg droog zijn, maar waar toch naar grondwater te boren moet kunnen zijn, vanwege de nabijheid van de zee. Op een eerste boorlocatie hebben we daar op een diepte van 110 meter uiteindelijk water gevonden. Vanwege de diepte moeten we echter wel iets meer uitgeven aan zonnepanelen om dit water te kunnen 'oogsten'.

In tegenstelling tot Ghana, zijn 'biodegrading' systemen minder in zwang dan de betonnen 'manholes', waardoor er nog steeds een groot overschot is aan te zuiveren afvalwater. In Mozambique zijn we door Corona behoorlijk achter op schema geraakt, maar gaan we in 2023 verder met de aanleg van waterzuiveringsinstallaties (waarbij Spirulina het water zuivert) in Santa Isabel, Manhica en Nampula.